3 заблуди за развитието на таланти и тяхната цена

Има ли или няма таланти, раждат ли се хората амбициозни и как се стимулира увереност и мотивация.

VOCA BUSSINESS - BLOG POSt (2)

Развитието на таланти е ключово за икономиката на знанието и на иновациите. Най-големите и най-добрите се гордеят с програмите си за развитие на таланти.

От избора на думи в обявата за работа, през небрежни въпроси по време на интервюто, до оценка на представянето и стимулиране на кариерното развитие вътре в компаниите – темата за талантите за ЧР е като Нова Година за производителите на фойерверки. Важно. Много важно. Вълнуващо и дори леко стресиращо.

При цялото това внимание, литература и стотици слайдове за талантите, те сякаш се крият. Или на големи групи са си взели дълга почивка. Къде ли са?

Да оставим талантите – продуктивността и ангажираността на служителите са заплашително ниски и няма изследване, което не го потвърждава.

Какво правим с продуктивността, ангажираността и талантите? Време е да се изправим лице в лице с някои заблуди и да започнем да действаме отвъд тях.

VOCA BUSSINESS - BLOG POSt

1.Няма вроден талант

Има. Да, има. Вроден талант има, показва науката. Хауърд Гарднър дефинирал множествената интелигентност разкрива, че хората имат заложни в определени сфери, в други – не.

Преди десетилетие само гурутата в личностното развитие обявяваха гръмко, че амбицията и мотивацията са всичко, няма талант. Сега бизнесът отеква като еко – зарежи го този талант, аз наемам за отношение, всяко умение може да се развие.

Междувременно науката си мисли „Подръж ми бирата“.

Какво да правим тогава?

Всички се надяват, че няма вроден талант, защото ако има, може би е късно. С напредването на възрастта, заложбите се развиват по-трудно, но не невъзможно.

Подкрепата за програми за кариерно ориентиране би следвало да започва в прогимназиален етап, а усилията да бъдат споделени между бизнеса и образованието.

Затова фондация Еду Компас прави програми за прогимназиално и гимназиално кариерно ориентиране в партньорство с бизнеса.

VOCA BUSSINESS - BLOG POSt (2)

2. Някои просто са амбициозни, други – не

Ако следваме логиката дотук, никой не се раждат със заложби, но някои се раждат по-амбициозни от други.

Ако оставим за момент амбицията, към която отношението е амбивалентно, да разгледаме 3 аспекта на доброто представяне:

  1. Мотивация
  2. Увереност
  3. Стремеж към развитие

Раждаме се със заложби в определена сфера, но никой не се ражда демотивиран, комплексиран и мързелив. Тези поведения се придобиват вследствие на цяла констелация от събития и преживявания.

Хората са мотивирани – от латински мотивация произтича от глагола movere, да се движа – но са движени от различни ценности. За някои това са постиженията, за други -престижа, за трети – семейството.

Апатията не е вродена, а знак за нужда ограничаващи вярвания и травми да се трансформират.  

Увереността, в своята здравословна форма, е част от естествената ни същност и се проява по различен начин. Тя е задължително условие за повишена мотивация и добро представяне.

Изследвания на Института Сервантес показват, че учащи, които са уверени в успеха си, усвояват нов език 3 пъти по-бързо, от тези, които твърдят, че увереността ще дойде с усвоения материал.

Когато сме уверени учим по-бързо, по-ефективно и се представяме по-добре, не обратното. Увереността подпомага доброто представяне, не е само следствие от него.  

Стремежът към развитие е естествен. Когато говорим за него + увереност + мотивация, подходът не е да се учим на нещо ново и да добавяме нещо към себе си, а да премахваме.

Да премахваме вярвания, модели на поведение и реакция, стереотипи, лоялност към токсични фигури и отношения в нашия живот, задължения, които са наложени и като насилие над нас.

Какво да правим тогава?

Личностното развитие е най-доброто професионално развитие. Подарете на служителите си преживявания за личностна трансформация. Ще бъдат благодарни.

VOCA BUSSINESS - BLOG POSt (3)

3.Бъди като Илон Мъск

Често се дават за пример известни фигури и преуспели имена, които всеки е чувал.  Дори аз го правя. Често. Да – те са амбициозни, мотивирани, успешни, талантливи. Те имат старт като много други, че и по-лош. Бачкат здраво.

Външните примери са ценни, но още по-ценно е да се развием вътрешен авторитет. Сократ още е казал ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ.

Не е казал прочети всички биографии на известни личности, които имат профил, много различен от твоя.

Подчертавам – успешните примери са полезни. Също толкова важно и дори по-важно е да открием собствения си кариерен профил и аватар за постигане на цели – да хората поставят и постигат цели по различен начин.

Да опознаем нашият начин да бъдем уверени и да изразяваме увереността си, да премахнем нашите лични бариери към мотивацията.

Да се фокусираме върху собствените си житейски задачи – поставяне на граници, независимост от мнението на другите.

Какво да правим тогава?

Създайте програма за споделяне на лични истории за успех, път към успеха и личен профил. Нека фокусът да е върху споделянето на всеки в неговият личен стил – презентация, видео, статия, колаж.

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.