Как да бъдеш артист в XXI в. и да имаш добър стил на живот

Как да бъдеш артист в XXI в. и да имаш добър стил на живот

„Музикант къща не храни.“

„Много готино, а кога ще си намериш истинска работа?“

И още, и още в различни вариации – чуваш ли често тези коментари? Или може би насреща ти вдигат рамене: „Прави каквото искаш, само до месец да си се изнесъл.“

Да, било е време, когато артистите, включително всички пишещи, рисуващи и като цяло творящи хора, са зависели от благоволението на някого. 

Църквата е издържала Леонардо да Винчи с поръчките си. Всички известни музиканти в миналото са имали покровители от висшето общество, от които на практика е зависел хлябът им. 

Чувал си и доста драматични истории за умиращи от глад артисти (Ван Гог, например) – Холивуд обича да ги експлоатира. 

Около теб приятелите листят брошури на британски университети и мениджмънт колежи или кроят планове за собствен бизнес, а ти просто имаш талант и знаеш, че си роден да правиш изкуство. Ами сега? 

Да обличаш ли костюм, или да се хващаш на работа – от изкуство е възможно да печелиш. 

Нещо повече – можеш да имаш кариера и свобода, за каквито всички мечтаят. Chance The Rapper е точно такъв изпълнител, независим от всички музикални компании. 

Той постига огромна популярност в социалните медии и печели „Грами“, без да е продал нито един албум на физически носител. Личното му състояние според сп. Forbes възлиза на 33 милиона щатски долара. 

Не е лесно, но нищо лесно не си струва. Ето какво е нужно да обмислиш сега:

Животът и пазарът са коренно различни

Много хора нямат идея, че независими артисти във всички изкуства изкарват шестцифрени суми. Правилата в бизнеса с изкуство се промениха. Вече нямаш нужда от издателски къщи, нито от музикални лейбъли, за да стигнеш до твоята публика. С възхода на интернет, социалните медии и предаването на живо можеш сам да си създадеш сцена, вместо да си търсиш място на такава.

Точно ти можеш да бъдеш най-доброто лице на твоето изкуство

Достатъчно е да знаеш коя е твоята публика, кои хора са най-склонни да те чуят и да си купят твой продукт. Често това са връстниците ти и ти знаеш добре какво ги вълнува и как да им въздействаш. Обратно – индустриите играят на едро с маркетингови шаблони. Понякога формулата работи, понякога не. Много артисти губят договорите си със своите издатели заради ниски продажби, но често причината за тези продажби е неправилният подход на самите издатели.

Индустриите експлоатират артистите си

Не говорим за това, че свободата ти на изразяване ще бъде ограничена. Че ще ти се казва какво и как да казваш и ще те поставят в клетка. Това вече си го чувал. Имам предвид икономическа експлоатация, при която едва 8% от приходите от продажби на твоя продукт се връщат при теб. Останалото усвояват по веригата издатели, книжарници, лейбъли, промоутъри, агенции. Независимият артист няма на своя страна тази машина, но има всичките си приходи. Какъв по-добър стимул да споделяш изкуството си със своята публика?

Остава един решаващ въпрос: как да го направиш? Има ли формула, която помага на независимия  артист да се открои сред масата? Кои качества са задължителни за успеха?

Преди всичко трябва да знаеш, че артистите в XXI в. не могат да си позволят да бъдат просто артисти: да пишат музика или романи, да се изолират в ателиета. Да си артист днес изисква още ред умения. Готов ли си да ги откриеш?

ОЧАКВАЙ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА СТАТИЯТА С 5 ВЪПРОСА, КОИТО ДА СИ ЗАДАДЕШ!

Публикувана от
Kamelia Semova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.