Кариера без стрес – възможно ли е?

Под лупа цъфнало дърво

Дали стресът се появява само тогава, когато си в кризисна ситуация или когато всичко сякаш излиза от контрол?

Да и не. Стресът е реакция на тялото към всяка промяна, която изисква адаптиране от наша страна.

Изненадващо, но той може да бъде позитивен – да те поддържа бдителен и подготвен, но може да бъде и негативен – типа стрес, който човек изпитва при натрупване на подобни ситуации без адекватно отпускане между тях. Звучи познато, нали?

Фокус

Твърде продължителното фокусиране върху проблема, върху мисълта, че нещо не е наред, че нещо ужасно се случва, прави проблема още по-страшен. Насочваш цялото си внимание и енергия към това – към проблема, но не и към решението му. Ситуацията е изцяло отрицателна, докато не преместиш фокуса върху решението на проблема – върху ползата и поуката, които би могъл да извлечеш от тази ситуация. Прекалено многото мислене обезсилва и води до липса на действие.

Натруване

Стресът може да те вкара в порочен кръг. 

Стресиран си → не отпускаш → мислиш за това колко си стресиран и какво те притеснява → стресираш се допълнително. 

Къде отива всичката ти енергия, когато подхранваш стреса чрез мислите си? Това натрупване води до изтощение, но не само. След известен период на такова подхранване на стреса, без да вземеш мерки, здравето ти е застрашено. Необходимо е да балансираш стресорите (изискванията от заобикалящата среда) и буферите (индивидуалните ти способности за справяне с тези изисквания).

Как?

Всеки има уникален индивидуален подход към справянето със стреса…но някои нямат или просто не искат да вземат мерки. Справянето със стреса изисква действия, промени, а когато си стресирани от промените около теб, искаш възможно най-малко други неща да бъдат променени и засегнати. 

Опитай нещо на пръв поглед елементарно. 

Пей под душа или в колата!

Напрежението на гласните струни е пряко свързано с емоционалното ти състояние. Освен това пеенето изисква да дишаш дълбоко с диафрагмата. Притокът на кислород в кръвта има естествено антистрес действие. 

Споделяй!

Хората са социални същества, споделянето лекува. Д-р Роксан Жерве (Roxane Gervais) установява експериментално, че самотните хора, които нямат “отдушник”, с когото да споделят служебните си тревоги и напрежения понасят работата си по-тежко.

Опитай пак! 

Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.” – Алберт Айнщайн

Ако не разрешиш някой проблем след първия опит, опитай пак, но не прави това, което вече знаеш, че не работи. 

В крайна сметка кариерата без стрес е почти невъзможна, но ако вървиш в правилната за теб кариерна посока и решаваш проблемите си без отлагане, стресът ще е твой помощник, а не враг.

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.