Лидерството започва докато си на 15

Лидерството започва докато си на 15

Защо всички говорят за лидерство, толкова ли е важно и какво не знаем за него?

Лидерството е модерна дума. Всички говорят за него, дават се много пари за обучение на лидери. Всички искат да са лидери. Всички търсят лидери. И какво от това? Да си лидер често означава, че можеш да имаш влияние – да караш нещата да се случват.

Няма как да водиш, ако не знаеш кой си и не познаваш ценностите, границите си и не си способен да ги заявяваш. Лидерството е преди всичко личностно израстване и развиване на вътрешни капацитети и ресурси, които после служат навън. Това означава да надскочиш себе си, да си радикално искрен със себе си, да имаш страст, кауза, визия, на които си отдаден. Ние в Career rEvolution вярваме, че всеки може да бъде Лидер без титла – точно каквато е концепцията и на Robin Sharma.

Тук ще предложим един революционен, дори радикален поглед към лидерството. Всеки в своята общност може да бъде лидер на позитивна промяна и да реализира себе си по успешен начин, стига да осъзнае колко са важни тези 4 елемента:

  1. Лична сила

Слабите са агресивни. Личната сила е една от най- неразбраните концепции по отношение на лидерството.

Какво най-често ни дразни? Дразни онова, което ни натиска бутон – емоционална болка, липса, комплекс, с които не сме се справили. 

С колкото повече емоционални блокажи се справяме, поемайки отговорност , толкова повече навлизаме в личната си сила. Гледаме на света от позицията на собствената си стойност и значимост и нищо не може да ни дразни или агресира.

Личната сила е любов. Необходимо е всеки лидер да обича себе си на първо място. Защото само човек, който има достатъчно любов към себе си, може да прости, да приеме, да разбере и да води хора след себе си.

2. Отговорност

Просто е. Всеки, който е готов да го разбере, ще го разбере. Ако не умееш да се справиш със себе си, няма как да водиш. Ако не поемеш отговорност за собствените си действия и решения, няма как да носиш отговорност за друго. Както казва една моя приятелка „Оправи първо себе си и после се занимавай с това да оправяш другите ”.

3. Ценности

Няма как да си лидер и да нямаш яснота за ценностите си. Всъщност ценностите са част от културното и духовното ни ДНК. Въпросът не е дали имаш ценности, а кои са и ако не можеш да достигнеш до тях, какво блокира разкриването им?

Тук идва въпросът за мотивацията. Как достигаме до автентичната си мотивация, която стои зад всяко наше решение? Когато имаме устойчивостта да се погледнем искрено в огледалото и стигнем до най-дълбоките и понякога най-тъмни части на съществото си.

4. Визия

Кой води? Замислете се – кой води в планината, на екскурзия. Този, който познава територията много добре. 

Само че как можем да познаваме бъдещето като територия на лидерството? На първо място ние го създаваме – тук не става дума само за обективна действителност, но и за субективно творчество и готовността да създадем нова реалност. 

Става дума и за потенциала да разбираме настоящата реалност, така че да водим към бъдещето.

В Career rEvolution, развиваме умения и нагласи за лидерство чрез реални проекти и след това измерваме до колко има резултат. Защо? Защото всички ние можем да бъдем лидери – по един или друг начин.

Публикувана от
Kamelia Semova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.