“Не знам какво да уча” – криза или възможност

Не знам какво да уча

3 грешки при избор на образование и как да ги избегнем.

Когато Мария, на 18, ученичка в немската гимназия, дойде на курса за кариерно ориентиране и предприемачество, не знаеше какво да очаква и дали това не е поредното разсейване точно 3 месеца преди кандисване за университет.

 “Преди курса мислех за всичко едновременно, не знаех кое след кое следва”. Всички около Мария, както се случва с много млади хора, имат очакване тя да избере какво ще учи, да се насочи и да бъде убедена в избора си, но….

Много интереси, мечта за театър и  клишето, че театърът не прави пари. 

“Нещото, което научих най-вече, е че като осъзнаеш каква е целта ти, спираш гледаш нея и започваш да гледаш само настоящето и какво конкретно можеш да направиш във всеки един момент, така че да се доближиш до нея. ”

Ако не знаеш какво да учиш или учиш нещо, което не е за теб – продължавай да четеш!

Грешка при избор на образвание 1 – Добър съм с география и ще кандидатствам с география

Така разсъждават много млади хора – в какво са добри и то лесно ще им помогне да ги приемат в университет. 

Истината обаче е, че имаш нужда от кариерна цел – да имаш представа с какво искаш да се занимаваш и на базата на него да избереш специалност и университет. Звучи много просто, но доста малко младежи подхождат така.

Другото ключово нещо е да разбереш, че има умения, които можеш да развиеш чрез курсове и практика. 

Нашият съвет: Отдели време да откриеш кои са силните ти страни и интереси и тогава избирай специалност. Това време не е загубено – напротив- то ще ти спести много стрес и уроци, от които нямаш нужда. 

Направи списък на професиите, към които искаш да се ориентираш.  След това виж къде се предлагат специалности, които ще ти помогнат да развиеш знания и умения за тази професия. 

Провери и дали един курс няма да е добро начало, за да започнеш да градиш опит и умения в практиката. 

Грешка при избор на образвание 2 – Ще уча по- обща специалност, която дава възможност за много професии и може да се приложи навсякъде. 

Проблемът с по-общите специалности, като Европеистика е, че  не се специализираш в нещо конкретно, в  което да развиеш умения и знания и да можеш да кажеш, че си много добър. 

Тези специалности не са лоши, ако си решил да се занимаваш с професии, за които са подходящи. В случая с Европеистиката, ако знаеш със сигурност, че искаш да работиш в европейска институция и да се занимаваш с някои от програмите на Европейския Съюз, може да е добра идея.  

Нашият съвет: Насочи се към специалност, която дава много конкретни умения или е ясно свързана с конкретна професия – например няма как да станеш адвокат, без да учиш право. 

Грешка при избор на образвание 3 – Винаги ще има работа за адвокати (или счетоводители)

Срещали сме се с много младежи, учили престижна или “търсена” специалност, които обаче не намират реализация. Причината – никога не им е било интересно и не са положили усилия да станат много добри и да проверят всички налични възможности.

Когато човек има силна мотивация за нещо, винаги намира начин. Виждали сме младежи без опит да започват в компании на позиции, за които задължително се изисква опит, без да имат връзки. Мотивацията прави чудеса и впечатлява всички – винаги. 

Нашият съвет: Ориентирай се към специалности, за които имаш силна мотивация. Не избирай специалност, само защото мислиш, че се търсят такива специалисти. 

На първо място се фокусирай в мотивацията си, на второ направи проучване за професиите – какво точно правят тези специалисти и къде се търсят. 

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.