3 скъпоструващи съвета за кариерно планиране

Ръка държи хронометър

Прочети тези съвети за кариерно ориентиране и избери един  който може да приложиш сега. 

Началото на кариерата ти е доста предизвикателен момент – нямаш опит, трябват ти пари. Може би не си свикнал на изискванията в работата. Възможно е да има колеги или клиенти, с които ти е трудно да общуваш. Може да ти изглежда, че всички работодатели са един и същи – дават малко пари, а имат много изисквания. Това съвсем не е така. 

Но за да стигнеш до позиции, които са много добре платени, с възможности за пътуване, да получаваш награди на международни форуми и да се гордееш със себе си, е нужно добро кариерно планиране. Сигурно си мислиш, че е нужно време. Не, нужно е да управляваш кариерата си. Да изградиш основата, за да можеш да скочиш после от нея. 

Тук можеш да провериш каква заплата взимат професионалисти в различни сфери с различен опит. Все пак имай предвид, че има и доста изключения. 

Тези съвети ще ти помогнат да изградиш основата за кариера, чиято запазена марка е УСПЕХ.

1.Как да започнеш стаж – кога, какво да очакваш и къде да намериш идеалния стаж 

Много често именно стажът се оказва тласък към това да откриеш най-подходящата реализация за теб – онази, която е пресечна точка на твоите силни страни, интереси и онова, от което света има нужда. От него можеш да започнеш да планираш кариерата си. 

Но как да избереш правилния стаж?

 1. Не гледай парите – в началото е така. Да, знаем, че искаш да имаш свои пари и да си независим от родителите ти – това е супер. 

Да, важно е стажът да е платен. В опита ни с младежи и възрастни знаем, че много хора, започнали с ниски доходи и перспектива за развитие за няколко години започват да печелят 2 или 3 пъти повече от връстниците си. 

Гледай каква перспектива ти дава – в рамките на същата компания или за тази професия.

Момиче, което беше на наш курс започна стаж като дизайнер за доста ниско възнаграждение, но се учеше от много добри професионалисти и веднага след това започна работа в друга компания – много добра перспектива.

2. Стартова заплата 5000 – мит или реалност?

Мит, но не съвсем. Да, няма да стане в първите 1- 2 години. Но, ето какво – един наш участник от първите ни курсове започна да се занимава с дизайн на игри и в началото работеше само на неплатени стажове, след това замина със стипендия в Холандия. Участваше в няколко проекта, забелязаха го и сега – можете ли да познаете? Има собствена компания за тестване и разработване на игри. 

Нещо, което много младежи в 21-ви век не разбират и това БУКВАЛНО им струва много пари, е смисъла на това да инвестират в себе си, уменията си и в това да станат най-добрите. 

В какви умения да инвестираш? Има 2 вида умения, които ти носят пари, удовлетворение, успех:

1. Умения, ключови за твоята индустрия – писане на текстове, звукообработка, дизайн, създаване на сценарии, дизайн, програмиране, анализ на данни, продажби, убеждаване, друго. 

2. Умения и нагласа за успех – това са твоята нагласа, издържливост на трудности, умение да задържаш фокуса си, да приоритизираш. Те са много и ще напишем отделна статия за това, но тук можеш да запомниш 4 ключови:

 • целеполагане и целепостигане 
 • издръжливост и дисциплина 
 • управление на емоциите 
 • умение за учене и развитие, и то бързо  

Какво липсва?

 1. Разбиране – в Lidl например, за да станеш регионален директор с 6 цифрова заплата, минаваш през всяка една позиция в един магазин за около година. Да!
 2.  Умения за планиране на кариерата – много младежи, за съжаление, не развиват умения да виждат по-далеч от носа си и така не могат да оценят коя възможност, макар да не изглежда много привлекателна в началото, може да е много ценна!
 3. Издръжливост – много често резултат за 5000 лв на месец не идва за ден – два. 

3. Не вярвай на митове

Ето един мит: “Не можеш да правиш пари от изкуство”

Един от най-големите митове по отношение на кариерата е “Художник къща не храни”. Или спортист. Ето случка от наша работилница:

Младеж споделя, че според родителите му с изкуство човек не може да прави пари. А леля му има 2 висши образования и е с много ниска заплата. Дали тук няма противоречие? Висшите ли са отговорът, ако лелята с две такива е с много ниска заплата? 

Това, което ние сме открили в опита си  с над 1000 младежи и над 5000 възрастни:

Човек може да бъде успешен във всяка една професия, стига да:

 1. Знае как да дава на хората онова, което искат – независимо какво прави.
 2. Представя и продава себе си – тези умения се развиват. 
 3. Има огромна мрежа от контакти – и тези умения се развиват. 
 4. Знае как да планира кариерата си.

Тук ще си кажеш – ама това се отнася за хората, които искат да правят изкуство. Не е така. Хората са успешни в Елемента или призванието си. Какво да правиш, ако имаш много интереси виж тук.

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.