От интерес към професия – мисията възможна

От интерес към професия

Как можеш да имаш успешна кариера на базата на интересите и силните си страни.

Когато Габриела, на 20 години дойде на курса Career rEvolution, тя имаше усещане какво иска, но се нуждаеше някой да я насочи, да ѝ покаже пътя и да даде примери как нейната цел може да се реализира успешно в действителност. 

Габриела трябваше да види как интересът ѝ може да се превърне в истинска професия.

Според нея повечето тийнейджъри се ориентират към познати професии – лекар, учител, счетоводител и прочие. 

После се опитват да „влязат“ в рамките на тази професия, дори тя твърде слабо да се доближава до техните интереси. 

В рамките на обучението Career rEvolution Габриела подреди всички свои интереси и намери професия, която отговаря на тях и на силните ѝ страни – тази на арт директор в модно списание. Днес тя вече прави първи дръзки стъпки в тази посока.

Опасно ли е младежите да се ориентират към професии, които не са много познати и дали има смисъл човек да се захване с „по-странна“ професия?

Митове и факти:

ПРОФЕСИЯ ИЛИ СИЛНИ СТРАНИ?

До 2026 година за над 68% от професиите в Индия ще има технология, която е по- ефективна от човека. Именно добре познатите професии биват автоматизирани и заменени от изкуствен интелект. 

Повечето хора се насочват към тях поради липса на кариерно ориентиране. В резултат на това на пазара на труда се появяват слабо подготвени служители всички се конкурират за едни и същи работни места, а никой работодател не се доверява на кандидат без опит и препоръки.

ФАКТ: силните страни се развиват най-бързо и за тях винаги професии и реализация.

През 2016 г. Георги, който учи в елитно училище, решава да следва софтуерно инженерство защото е модерно и се печели добре и записва такава специалност в холандски университет. Но той няма интерес към материята, а и талантите му са в друга посока. 

Въпреки добрите си оценки Георги е всъщност е посредствен ИТ специалист и си намира само средно платена работа. В края на 2017 г. започва да разработва свой онлайн магазин и не след дълго изкарва за един месец толкова пари, колкото преди е изкарвал за два.

Комбинацията от талант и интерес в една и съща сфера е незаменима в началото на всяка успешна кариера.

Ето три стъпки, с които да изследваш дейности, свързани с интересите и талантите ти:

  1. Направи списък с интересите си и после с нещата, в които вярваш, че си добър. След това избери по 3 от всеки списък – онези неща, които усещаш, че искаш да тестваш и да провериш дали са за теб.
  2. Най – лесният начин да откриеш какви дейности отговарят и на интересите и на силните ти страни е да говориш с колкото се може повече хора, възрастни с различни професии. Те ще ти дадат насоки, а във стъпка 3 ще изследваш конкретни професии. Запиши всички идеи за професии и дейности, които те ти дадат.
  3. Провери какво представляват тези професии – какво прави човек, който има такава професия, в какви компании работи, какви умения са нужни. Съвет от екипа на Career rEvolution – намери двама души, които се занимават с тези професии и ги помоли за 20 минути да ти разкажат какво правят всеки ден, през какви фирми са минали, как са стигнали до там, където са в момента.

Например ако обичаш да рисуваш и моделираш, макар и да не го правиш много често, и си добър по математика, това може да се приложи като архитектура, интериорен дизайн, дизайн на игри и др.


Публикувана от
Kamelia Semova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.