Собствен бизнес в България – защо “ДА”

Собствен бизнес в България

Перспективата за развитието на собствен бизнес в България и някои добри практики. 

КАКВО ИСКАМ И ЗАЩО ГО ИСКАМ?

За някои стартирането на бизнес е с цел след десет години да се пенсионират и да прекарат остатъка от живота си на яхта в Мексиканския залив. 

Други търсят изход от среда с абсурдни случки –  нещо средно между филм на ужасите и комедия с лош вкус. 

Има хора, които искат  да не работят с некомпетентни колеги, а има и такива, чието егото им страда на работното място от липса на светлина на прожекторите.

Има хора с кауза, изключително важна за тях, и поради тази причина искат да реализират бизнес идея, с която да допринесат за нея.

МИТОВЕТЕ

Митове, че ще бъде лесно, че това е път към бързо забогатяване или че всяка иновативна идея ще се превърне в следващия Facebook или Uber. Все по-често виждаме тези митове развенчани, но заедно с това идва и другата крайност – човек си казва „Хм, всъщност то няма да стане“. 

Истината е някъде там, някъде по средата. 

ЕДНА ИСТОРИЯ

Десет години Мартин работи в банка като мениджър на малък екип. Той е изключително добър, често консултира приятелите си в какво да инвестират и в какво – не. 

Справя се доста добре с това да управлява екип. Само че Мартин усеща, че не иска да прави това до края на живота си. 

Усеща, че може много повече, че  не използва голяма част от талантите си и така решава, че трябва да си направи собствен бизнес, но не знае откъде да започне. 

Първото нещо, с което се сблъсква, е масовото облъчване с всякакви идеи за това какъв курс да запише, как да направи онлайн програма, как да дава идеи и съвети и да взема пари на хората за това. 

Мартин е умен, но за момент се замисля дали тъкмо с това да не се заеме. После му хрумват много други идеи. Във финансовите среди се осигуряват средства за много стартъпи, които дават алтернативни финансови решения. Затова Мартин започва да мисли в тази посока. 

Мартин е напълно объркан, изобщо не е наясно откъде да започне своето бизнес развитие и просто продължава да си ходи на работа, да си управлява екипа и да се чуди как да задържи тези младежи, на които изобщо не им се работи и нямат и мотивация да останат на тази позиция. 

Къде е грешката на Мартин? Откъде трябва да започне?

ОТ КУДЕ ДА ЗАПОЧНА

Отговорът е прост – на първо място е визията. Всеки голям предприемач, започвайки това, което се е превърнало в успешен бизнес, е имал визия. Тя не е задължително за продукта или услугата, които предлага, а е визия за това какъв иска да бъде и как иска да се чувства, когато има собствен бизнес. Това е тема, която много често се подценява, защото тя изисква абстрактно мислене. Точно това абстрактно мислене е нещо, на което не ни учат нито в училище, нито в университета.

Да имаме визия означава да можем да проектираме в съзнанието си бъдещето, което искаме да имаме – какво искаме да даваме, какво искаме да получаваме и какво искаме да преживяваме. 

Да можем да си построим картина на бъдещата ни реалност, въпреки че тя не се случва сега. Всички предприемачи и успешни хора изграждат такава картина в съзнанието си и се мотивират именно от нея. 

Дори когато претърпяват провал, те не се съсредоточават само в настоящето, а се взират в бъдещето, в онази визия, която са изградили и която е техният стремеж. Дали тази визия се реализира някога 100%? Не. Но доста често се осъществяват поне 70-80% от нея и именно това ни мотивира и зарежда.

Ако трябва да формулираме успеха на едно бизнес начинание, то можем да кажем, че нещата се получават тогава, когато имаме визия какви искаме да бъдем, какво искаме да преживяваме и как си представяме живота си с този собствен бизнес. Ако това е визията, която ни мотивира и която е обект на нашия фокус, тогава можем да предвкусим успешното бизнес развитие. 

Следват идеята и стратегията за реалзиацията й, само че и тези компоненти не биха били пълноценни, ако я няма визията.

Публикувана от
Kamelia Semova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.