Успешна кариерна промяна

Жена-държи-табела

Нека започнем от по-далеч – какво е кариера? На латински кариера означава път, или жизнен път. Според нас кариерата е проект. Един от най-важните ни проекти. Резултатът от него често сме ние самите, начинът по който се чувстваме и със сигурност голяма част от това, което имаме. 

КАРИЕРА – ПРОЕКТ

Като всеки проект и този има своите фази и цикли. Започва – в началото е неясно, може би малко страшно, понякога дори трудно и сякаш без изглед за развитие. Стига се до първите резултати, растеж и стабилизиране.  

Първите победи. Ако моментът на стабилност се забави твърде много, това е знак, че нещо трябва да се промени. Когато дойде стабилността, често стига до….задънена улица. До място, в което не усещаме предизвикателства или развитие. 

НОВО НИВО

Време е за минаване на следващо ниво. Казано просто – повече доходи, повече предизвикателства, които стават новата норма. 

Също като един проект или стартъп. В началото учим и работим за по-малко пари, но същевременно градим своето име и личен бранд. След това идва време за нещо повече – но какво е то и как да го постигнем? 

АНАЛИЗЪТ

Сме сме тук, в момента, в който нашият проект – кариера – стига до задънена улица. Или е нестабилен твърде дълго. Този проблем може да бъде анализиран и решен – като много други проблеми в много други проекти. 

Анализът често не се получава, защото е нужно да се вгледаме в себе си – една не лека задача. 

Решението никога не е черно бяло – спирам да правя това и започвам другото. Заради човешкия фактор. Защото сме хора, имаме семейства, приятели и животът ни не е само работа. 

Работата и кариерата трябва да се случват между другото, като част от един по-голям проект – животът ни. Възможно ли е, или е само утопия?

УПРАВЛЕНИЕ НА КАРИЕРА

Истината е, че никой не ни учи как да планираме и управляваме кариерата си. Как да се развиваме професионално, да си поставяме и постигаме цели. Но най–вече, как да преосмисляме кариерата си, да правим промяна. 

ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА?

Как обаче да разберем, че е време за кариерна промяна?

Ето 5 сигурни признака, че е време за промяна:

  1. Виждаш, че можеш повече. Скучно ти е на работното място и то често. 
  2. Чуваш как приятелите ти ходят по конференции и обучения, а ти за последно беше на нещо такова преди години. Липсата на развитие, дори само информираност какво се случва във твоята индустрия, е пагубно. 
  3. Усещаш, че е време за промяна. Без много силни рационални аргументи. Просто знаеш. Да, много често промяната се ражда като усещане и то не бива да бъде пренебрегвано.
  4. Оплакваш се от работата си доста често. Даже много често. 
  5. Финансовите ти нужди са доста по-големи от приходите. Разбира се дисциплината е важна, но ако няма промяна в приходите след определен период от време, промяната е назряла. 
Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.