3 малко известни принципа за успешна кариерна промяна

Жена-държи-табела

Когато баба ми говореше с мен в 11-ти клас, тя не можеше да си представи какво е да имаш кариера. Да работиш на повече от едно място. Колкото и да ти е гадно: дори когато колежите ти подливат вода, опитват се да ти откраднат мъжа – стоиш и търпиш. За това си учил във вечерна гимназия, това правиш цял живот.

Сега не е така – адашка на баба ми е сменила 5 работни места за по-малко от 2 години. Кариерната промяна е нормата. Само че промяна не означава автоматично по-добра реализация, по-добра работа. “От трън, та на глог”, “вълкът козината си мени – нрава не”. Все любими афоризми на баба ми, подходящи за нашата тема. 

За да бъде успешна кариерната промяна е нужно да разберем, осъзнаем и приложим тези 3 закона за успешна кариерна промяна. 

1. МОЯТА КАРИЕРА Е МОЯТ ПРОЕКТ – поеми отговорност 

Нека започнем от по-далеч – какво е кариера? На латински кариера означава път, жизнен път.

Според нас във Вока Академи, кариерата е проект. Един от най-важните ни проекти. Резултатът от него често сме ние самите, начинът по който се чувстваме и със сигурност голяма част от това, което имаме. 

Като всеки проект и този има своите фази и цикли. Започва – в началото е неясно, може би малко страшно, понякога дори трудно и сякаш без изглед за развитие. Стига се до първите резултати, растеж и стабилизиране.  

Първите победи. Ако моментът на стабилност се забави твърде много, това е знак, че нещо трябва да се промени. Когато дойде стабилността, често се стига до …. задънена улица. До място, в което не усещаме предизвикателства или развитие. 

2. НОВО НИВО В КАРИЕРАТА – усети повика на промяната

Време е за минаване на следващо ниво. Казано просто – повече доходи, повече предизвикателства, които стават новата норма. 

Също като един проект или стартъп. В началото учим и работим за по-малко пари, но същевременно градим своето име и личен бранд. След това идва време за нещо повече – но какво е то и как да го постигнем? 

Тук идва един тънък момент – пак любим израз на баба ми, но май от мен го научи. Често хората са в подготвителната фаза на своя проект – кариера: учат, създават експертиза, задълбочават се и градят личен бранд, трупат контакти.

След това отиват на маркетинг маратон и решават, че е време за собствен бизнес.  Дали обаче нещата се получават? За да имаме успех в този проект е нужно натрупване. За принципа на натрупването можете да прочете тук. 

Важно е да сме стигнали до момента за ново ниво, защото прибързването не винаги носи желания резултат. Което ни води до…

3. АНАЛИЗА НА СТАДИЯ НА РАЗВИТИЕ – бъди искрен със себе си

Възможно е да се окажем в момента, в който нашият проект- кариера стига до задънена улица. Или е нестабилен твърде дълго. Този проблем може да бъде анализиран и решен – като много други проблеми в много други проекти. 

Анализът се получава, когато се вгледаме в себе си – една нелека задача. 

Решението никога не е черно или бяло – спирам да правя това и започвам другото.  Защото сме хора, имаме семейства, приятели и животът ни не е само работа. 

Можеш да получиш достъп до въпросника за кариерна промяна и да направиш този анализ с професионален инструмент, ако ни пишеш на info@vocaacademy.com.

ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА?

Как обаче да разберем, че е време за кариерна промяна?

Ето 5 сигурни признака, че е време за промяна:

  1. Виждаш, че можеш повече. Скучно ти е на работното място и то често. 
  2. Чуваш как приятелите ти ходят по конференции и обучения, а ти за последно беше на нещо такова преди години. Липсата на развитие, дори само информираност какво се случва във твоята индустрия, е пагубно. 
  3. Усещаш, че е време за промяна. Без много силни рационални аргументи. Просто знаеш. Да, много често промяната се ражда като усещане и то не бива да бъде пренебрегвано.
  4. Оплакваш се от работата си доста често. Даже много често. 
  5. Финансовите ти нужди са доста по-големи от приходите. Разбира се дисциплината е важна, но ако няма промяна в приходите след определен период от време, промяната е назряла. 
Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.