7 сигурни начина да измериш успеха си и да знаеш къде се намираш

7 сигурни начина да измериш успеха си и да знаеш къде се намираш

Тази статия се казва така, понеже според повечето копирайтинг експерти е добре в заглавието да има Х на брой начина, а „сигурен“ е силна дума.

А сега, по същество – как измерваме успеха?

За да измерим нещо е нужно да го дефинираме и след това да се съгласим за мерната единица, с която ще мерим. 

Ще предложа хронологично няколко дефиниции на успеха и мерни единици към тях.

 1. УСПЕХЪТ СРЕД ПАЛМИТЕ НЕ СЕ МЕРИ или блаженството.

Да започнем от най-рано. Живях в Куба между 3 и 7 годишна възраст. В епизода „Началото на успеха“ на подкаста „Кариерата, която обичам“ разказвам за това. През 80те там успехът беше надмощие над капитализма. Няма да навлизам в политика, или абсурдността на тази идея.

За едно 4-5 годишно дете – тогава бях на толкова – успех е…да си играе. Така стигаме до първият аспект на успеха и първият негов измерител – щастието. Тук обаче става още по-сложно – какво е щастие как по дяволите можем да го измерим? По темата препоръчвам книгата „Атлас на блаженството“.

За мен тогава щастието беше да се кача на палмата пред блока. Да правя каквото искам, но И да имам структура – разбирайте задължения да ходя до магазина, в който има хляб и сирене крема, да купя хляб и сирене крема.

Ако има коефициент на щастието и той максимално може да е 100, моят тогава не е падал по 95-98.

Ако уважаемият читател се интересува да разбули тайната на щастието, и не му се чете горе упомената книга, ето някои насоки.

Тук говорим за щастие като задоволство или dolce far niente. Задоволство, в което си супер, дори и никой да НЕ разбере, че си супер. За което не ти е нужен стимулант или жокер. Като ядене на най-вкусния сладолед.

Винаги е по-лесно да кажем какво НЕ Е това задоволство. То не е:

 • е бягство от реалността
 • породено от това, че някой те гледа
 • свързано с постоянна външна стимулация 
 • нещо, към което си болезнено привързан

Първото проявление на успеха за мен е блаженството (щастието). Искрено и неподправено. А как го мерим? Мисля, че е субективно, макар и серотонинът да е добър показател.

 1. УСПЕХЪТ НЕ Е ДА СИ ГОТИН – авторитет и интегритет 

След Куба дойде училището. Това са най-нещастните години от живота ми. Както стана ясно от мой пост във Фейсбук, подиграваха ми се, че не изглеждам добре.

В училище успехът е да се вписваш, да си популярен, да си cool. В днешно време може би се мери с брой последователи.

Какво обаче означава да се впишеш? Еволюционно онези, които не са се вписвали, са били застрашени да умрат. Дали тези, които не се вписват са по-глупави или по-грозни? Надали. 

Много популярни хора не са щастливи, а доста от тях са идиоти.

Тогава какво – как можем да подходим към вторият измерите на успех?

Бих го нарекла авторитет. Коренът на думата е „автор“ – когато сме автори на живота си, сме авторитети. Може да сме авторитети само за децата си (за вашите, аз нямам деца) – но повярвайте ми, това променя светове.

Успехът е личният интегритет и авторитет.

В тази небивала криза на ценности и брутален популизъм; с този сковаващ страх да не се окажеш политически некоректен….Да направиш правилното нещо е героизъм.

Как измерваме интегритет и авторитетът?

 1. Допринасяш, а не навреждаш на живота и другите.
 2. Следваш своята истина, без да насилваш, за да я наложиш. И може би с по-малко от 3 поста на ден по темата.
 3. Поемаш ангажименти, които можеш и спазваш.
 4. Имаш екстремна лична отговорност (extreme ownership).

Тук може да добавите свои измерители, но мисля, че от Аристотел до Барби никой няма да ги приеме, ако са в разрез с точка 1.

 1. УСПЕХЪТ Е ДА ЖИВЕЕШ ПРИЗВАНИЕТО СИ или кариерата, която обичаш

На 17, 18 и 19 години всички имат терзания. Депресии, силни емоции, дупки, падения. Най-често причината е момиче, или момче или серия от такива.

При мен беше въпросът с главно В. „Какво е призванието ми?“.

Не смятам, че всеки го вълнува този въпрос. Не смятам, че всеки ще открие призванието си. Но всеки го има – под различни форми, всеки има призвание.

Успех е да имаш кариера, която обичаш.

Защо смятам така? Духът на времето.

В ерата на AI, с цялата роботизация, ниска ангажираност, безобразна посредственост, влудяваща некомпетентност….Да правиш нещо, което те удовлетворява, и да го правиш добре е успех!

Как измерваме успехът като кариера, която обичам – принос- виж точка 4 + удовлетворение (или смисъл). 

 1. УСПЕХ Е ДА ПОСТИГНЕШ ЦЕЛИТЕ СИ или твоето нещо

След като открих призванието си и го живях тихо и радостно за 7 години, реших да имам собствен бизнес. И се започна с мащабните цели.

Преди да продължа искам да направя едно важно уточнение. Да имаш дете, да имаш семейство, да имаш хармонична връзка Е ЦЕЛ. Даже са си важни цели.

За мен истинските цели са по-дълбоко ниво на щастие и удовлетворение, отвъд блаженството. Може да е кариерен успех, може да е дете. Бих казала, че има нужда от повече осъзнати родители, които полагат искрено усърдие да направят децата си хора.

Та, мащабните цели. Мъка. За целите мога да кажа едно – няма един размер за всички. За някои са мащабни, за други са на етапи, за трети са малки, но носещи голяма радост. Тук ключово е – автентичност и онова, което работи за теб.

Темата за целите е обширна – има аватари, през които постигаме цели. Има и конкретна система, която работи при повечето хора, а ако не работи – има серия от причини защо е така. За всичко това в обучителния модул „Право в целта“.

Как мерим успехът като цел – поставяме си цел, автентична, и я постигаме. Мащабът няма значение. 

7 сигурни начина да измериш успеха си и да знаеш къде се намираш

5. УСПЕХЪТ Е ДА СЪЗДАВАШ СТОЙНОСТ

 Помня, когато правех интервюта за професии. Всички използваха този израз. Когато попитах ученици дали го разбирах или се смееха, или даваха заучени отговори, или просто не го разбираха.

Как мерим успехът като даване на стойност? Да направиш нечий свят или част от света по-добър. Колкото по-трайно – по-добре. Ако го разбере едно дете – 100% си успял.

 1. ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО

 Хората са оцелели, понеже са били заедно. Не всички заедно, и не всеки с всеки. Но заедността е завидна форма на успех. Няма да ви убеждавам. Ако не вярвате, недейте.

Както и в точка 1 тук измерването е дълбоко субективно. Но ако живееш дълго и имаш здрава нервна система, или част от мозъка ти е увредена (може и да си извадил късмет) или имаш семейство/приятели/ партньор, с които не си сам.

 1. УСПЕХЪТ Е ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ

Защо на последно място и защо не богатство или пари? В последните години видях толкова много проекти да получават финансова подкрепа, а са тотален bullshit.  Не знам дали да нарека хората, забогатели покрай тях, успешни. Толкова много пирамиди, схеми, корупция.

Не, не казвам, че богатите хора са лоши хора. Всички гурута от филма „Тайната“ сега крещят как не бива да свързваме парите с измами. Ние не го правим. Но можем ли да кажем, че само наличието на много пари, без оглед как са спечелени, е успех?

2018 г. бях част от маркетинг група за high ticket coaching. Основателите й повтаряха, че единственият измерител за успех, е някой да ти даде кредитната си карта. 90% от участниците продаваха преразказано курса, и то на доста по-ниско ниво.

Аз също взех плащания, но смятам, че качеството на програмите ми беше без прецедент в групата.

Как се измерва успехът като финансова стабилност? Да имаш толкова, колкото ти е достатъчно и поне 10% отгоре. 

В крайна сметка има много повече от 7 начина да измериш успеха. А измерителите определяш ти. Животът не се вписва в кутийки.

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.