Как да имаш ФОКУС НА ПОБЕДИТЕЛ?

Какво да направиш, за да имаш фокус, който ти носи пари и подобрени умения.

Как да имаш ФОКУС НА ПОБЕДИТЕЛ?

Фокусът е златото на 21ви век. Той е твоята сила и потенциал да си лидер! Колкото по-фокусирани сме върху дадена цел, толкова повече нашият мозък развива мислите ни и ни кара да мислим за успеха. Затова ключът към постигането на нашата мечта е изчистеният фокус. 

Първата стъпка винаги е да съсредоточиш усилията си върху една или две цели, с които ще постигнеш максимален резултат, вместо да влагаш посредствени усилия в няколко различни цели. Логично, нали? Защо на повечето хора им е трудно да стеснят фокуса си?

Няма бизнес лидер или човек с амбиция, който да не оценява значението на фокуса за постигане на успех. Практиката показва, че т.нар мултитаскинг или служенето на множество приоритети, е основен подход на работа в днешно време.

Маркетинг агенции с много клиенти. Фрийлансъри с много проекти.Предприемачи, които набират клиенти, инвеститори, градят бранд и твърдят, че всичко е еднакво важно. И може би е… 

Какви са последствията от мултитаксингът? 

“Професор Клифърд Нас от университета Станфорд твърди/е открил, че “невронните вериги, свързани със сканиране, повърхностно опипване на информация и мултитаскинг се разширяват и укрепват в ежедневието ни. За сметка на това, невронните вериги, които се използват при задълбочено четене и мислене с постоянна концентрация отслабват и намаляват.” 

Young businessman sitting at desk in office playing basketball and talking on cell phone

Какво е последствието за теб? 

Специалистите в мултитаскинга вероятно жертват възможността наистина да прогресират по една важна своя цел/задача. В резултат губят мотивация и продуктивността им в ежедневието спада.

„Подобряването на способността ни за мултитаскинг всъщност затруднява способността ни да мислим дълбоко и творчески – колкото повече мултитасквате, толкова по-малко сте в състояние да мислите и разсъждавате над даден проблем”, казва Джордан Графман от Националния институт по неврологични заболявания в САЩ.

Възползвай се от способността на мозъка ти да се концентрира уникално добре върху една важна цел в даден момент. В същото време дръж останалите си приоритети „на радара си“. 

Но какво е нужно да разберем и приложим, за да имаме фокус на победител? 

Първо: Избери наградата и цената

Неспособността да се съсредоточаваме върху малко на брой много важни задачи е почти епидемична в съвременното общество. Искаме повече клиенти, повече клиенти, повече резултати. 

Започни с наградата или каква е твоята визия за кариерата и бизнеса ти. Идеалната кариера или бизнес. След това идентифицирай една цел, която ще те доближи най-много до тази визия. 

Мнозина се фокусират върху много клиенти, многото проекти, но тяхното нискокачествено изпълнение води до до загуба на клиенти след време, което рефлектира върху имиджа и допълнително влошава качеството на услугата.

За целта можеш да използваш системата за постигане на цели на Voca Academy , която можеш да откриеш в обучителния модул ПРАВО В ЦЕЛТА. 

Второ: Балансирай между приоритети и вихъра на ежедневието 

„Вихърът на ежедневието“ включва всички неотложни дейности, с които задължително трябва да се справиш в работния си ден. Срещи, обаждания, спешни задачи. Понякога това включва и справяне с децата, домашните любимци или пък течове, които са се появили неочаквано. 

Този вихър не спира. Но той намалява, когато го управляваме. Думата е управляваме, не контролираме. Не можем да контролираме другите, но можем да управляваме ежедневната комуникация и работа с тях. 

Важно е да отделяме поне 20% от времето си на ден и на седмица за нашите приоритети. 

За целта е нужно да имаме приоритети. Ето няколко идеи за такива:

  • работни таргети (20 нови клиента, завършване на 5 статии, друго);
  • развиване на умение (чужд език, презентиране, ексел, програмиране, дизайн);
  • работен или личен проект (намиране на нова работа, приключване на база данни за…).

Да стесниш на фокуса означава да влагаш повече енергия в един-два ключови приоритета отвъд вихъра на ежедневието. 

В постигането на цели законът за стесняване на фокуса действа безотказно, както закона за гравитацията в ежедневието.

Oscar award. Prize for victory. Golden trophy,. Success concept. Horizontal shot. Prize in film production

Трето: Използвай силата на гените си

Съсредоточавайки се върху една до три цели отвъд ежедневните задачи, шансът да ги постигнеш е 68% по-голям. Човешките същества са генетично „екипирани“ да вършат едно нещо в даден момент, ако искат да го свършат наистина добре, а не през пръсти.

Не можем дори да положим максимални усилия, за да управляваме кола, докато говорим по телефон и ядем бургер, да не говорим за жонглиране на няколко важни бизнес цели наведнъж. Неврологът от MIT Ърл Милър открил, че: “Опитвайки се да се концентрираме върху две задачи, причиняваме претоварване на мозъчния капацитет за обработка на информацията.“

Четвърто: Грижи се за мозъка си

Когато хората изпълняват сходни задачи едновременно (например писане на имейл и говорене по телефона), тези задачи си оспорват една и съща част от мозъка. 

Опитвайки се да работи на по-високи обороти, мозъкът всъщност забавя. 

Ако това е вярно за прости задачи като обработка на имейли и телефонни разговори, помисли как загубата на фокус действа върху целите, които биха могли да трансформират живота и бизнеса ти!  

Silhouette of the happy traveler which watching landing of the airplane during sunset.

Затова ти предлагам да въведеш едно  неотменно правило – ЕДНО НЕЩО ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ!

Пето: Приземи самолетите един по един 

Представи си въздушния контрол на натоварено летище – в даден момент поне 100 самолета захождат към кацане и още толкова излитат и всички са еднакво важни! На всеки от тях се возят пътници. 

За работещите във въздушния контрол на летището само един самолет е важен: този, който захожда в момента

Наясно са с всички други, които чакат и ги следят, но в даден момент цялото внимание, енергия и умения на екипа са насочени към един-единствен самолет. 

Ако екипът на въздушния контрол на летището няма такава дисциплина и концентрация, нито един самолет няма да се приземи благополучно, нито ще излети към дестинацията си. Това е битката, в която избират да се съсредоточат и именно тя им носи голямата победа.

Приземявай по един самолет наведнъж – това е тайната за постигането на всяка истински Голяма цел. 

Научи се да правиш трудния избор между изключително важата цел и всички други цели на радара ти.

Проченото отлита, но приложеното остава и се превръща в резултат. За да можеш да приложиш прочетеното на практика, имаме едно предизвикателство за теб:

Тази седмица направи със списък на всичките си важни цели. Ако списъкът ти има повече от три неща, премахни две трети от него.

Остави това, което е най-наболяло, най-важно ти е и ако се изпълни, ще ти донесе максимална полза.

Организирай ежедневието си около тези цели.

Всеки път, когато усетиш изкушението да добавиш нови цели към списъка, спри за момент, поеми дълбоко дъх и си представи, че си на самолетната площадка. Към теб приближава самолет – твоята най-важна цел. Представи си всичко първостепенно, което ще получиш, ако я постигнеш. А сега си представи, че го губиш. Това ще се случи, ако днес се отклониш от Голямата цел заради нещо друго.

В твои ръце е да спасиш всичко: целия екипаж, пасажерите, самолета. Да спасиш бъдещето си. 

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.