Самоувереността – ключ към доброто представяне и щастието на работното място

ключ към доброто представяне и щастието на работното място

Често мислим за това как да подкрепим благополучието на работното място чрез осъзнатост (така наречения mindfulness) или програми за здраве и противодействие на стреса. Има една суперсила, която подобрява продуктивността и благополучието, както в личния живот, така и на работа – самочувствието . Днес ще разгледаме как и защо увереността в себе си е ключова за продуктивността и удовлетворението ни на работа.

Що е то самочувствието?

 

 

Това да си самоуверен означава, че познаваш добре уменията, качествата и знанията си. Сигурен си в твоите способности и си спокоен, когато трябва да вземаш решения. Често, самочувствието е свързано с позитивна гледна точка и със способността да се учиш от грешките си. 

Една заблуда за самочувствието е, че то е шумно или свързано с гръмко споделяне на успехи или качества, или дори преувеличението им. Самочувствието не е обратно на смирението и скромността. Здравословното самочувствие е дълбока увереност в себе си, приемане на грешките, ведро отношение към критиката. С две думи: ако ни критикуват незаслужено, това не ни сломява. А от негативната обрана връзка можем да извлечем полза. 

Какво става, ако съм неуверен?

Когато един служител или мениджър е несигурен в себе си, това се вижда в представянето му на работното място – чудейки се дали прави нещата добре, продуктивността и качеството му на работа спада. Неувереният човек не умее да се изразява ясно, да се доверява на собствената си преценка, нито да поема рискове, следователно не само екипните задачи страдат, но и личното професионално развитие.

За щастие, подобряването на самочувствието е път, който може да бъде извървян чрез самонаблюдение и малки крачки в правилната посока. Източникът на самочувствието е любовта към себе си. Тя, както и самочувствието, е естественото ни състояние от момента на раждане. Здравословната увереност и любов към себе си не се научават, те са въпрос на това да се отучим от всичко, което не ни подкрепя да се свържем със себе си и да харесваме силните си страни

ключ към доброто представяне и щастието на работното място

4 стъпки, с които да подобриш самоувереността си 

1.Направи два благодарствени списъка – един със със силните и един със слабите си страни.

Всеки човек има две страни и за да бъде самоуверен е нужно да приема всичките си качества, без значение какви са те. 

Ето как да направиш първия списък:

“Добър съм в … и благодаря за това, защото ….”

“Имам талант за … и благодаря за този талант, защото …”

“… е моя силна страна и благодаря за това, защото …”

Какво да правиш с първия списък:

  1. Отдели си 7 дена, в които да записваш поне по 3 неща в него.
  2. След това, 14 дена чети списъка по веднъж на ден.

Ето как да направиш втория списък:

“За мен е предизвикателство да … и благодаря за това, защото …”

“Трудно ми е да … и съм благодарен/а за това, защото …”

Вторият списък е, за да можеш да приемеш слабостите си, без да се обвиняваш за тях или да се сравняваш с други хора. Това, което наричаме “слаби страни”, ни прави уникални в комбинация със силните ни качества. 

2.Бъди състрадателен към себе си

Когато усетиш, че си критичен към себе си заради нещо от втория списък, запитай се дали така би говорил на приятел в същата ситуация. Дали би казал на човек, когато обичаш “Какъв глупак си, как може да объркаш сметките така?!”?

Състраданието към теб самия е важна съставка на самоувереността, защото така се учиш да се успокояваш сам и да се доверяваш, че ти винаги се подкрепяш. В нас има едно малко дете, което слуша всички наши мисли, думи, как се отнасяме към себе си. Как се отнасяме към себе си формира самочувствието ни. 

3. Фокусирай се върху постиженията си и ги празнувай

Често, когато човек се чувства несигурен в себе си, започва да мисли в какво се е провалил. Това не помага. 

Върху какво държим фокуса ни е съществено важно за нашия успех, затова е важно да обръщаш внимание на нещата, които си направил добре и които си постигнал. Повече за това как да управляваш фокуса си като победител тук

Всеки път, когато постигнеш твоя цел, празнувай. По тази начин ще затвърдиш невронните връзки в мозъка си, които отговарят за радостта и усещането за успех, и ще ти бъде много по-лесно да се сещаш и съсредоточаваш върху тези моменти. 

4.Обгради се с позитивни хора

Всяка от горните стъпки би била по-лесна, ако имаш външна подкрепа. 

Помоли колеги и приятели да ти споделят уменията, в които те смятат за силен. Празнувай с тях постиженията си. Заяви нежеланието си да общуваш с хора, които се фокусират само върху недостатъците ти. Активно общувай с тези, които вярват в теб.

Можеш да избереш един по-близък човек, с когото да споделиш успехите си и към когото можеш да се обърнеш в момент на несигурност, за да ти припомни какво си постигнал. 

ключ към доброто представяне и щастието на работното място

Ако управляваш екип, следващите 4 стъпки ще ти помогнат да подкрепиш хората си в изграждането на увереност 

Ако си на лидерска позиция, то от теб се очаква не само посоката, но и одобрението за свършената работа. Да работиш със самоуверени колеги ти позволява да чуеш нови идеи, да увеличиш продуктивността на екипа и да постигнете заедно нови върхове. Ето как:

1.Подкрепи екипа с реалистични цели

Говори с всеки поверен ти служител за задълженията и стремежите им и им постави реалистични цели спрямо желанията и миналия им опит. Подкрепи ги, когато имат нужда, и бъди гъвкав в промяната на целите, ако е необходимо. 

2. Давай конкретна положителна обратна връзка 

Обърни внимание кой в какво е силен и често споделяй наблюденията си с колегите. Когато някой постигне или надвиши зададена цел, отбележи го подобаващо. Не е нужно за всяко малко постижение да се организира купон, но можеш всяка седмица да споменаваш кой в какво е успял.

Разбира се, когато нещо може да се подобри, кажи го и наблегни на качество или умение, което си видял у служителя и което ще е полезно за нужното подобрение. 

3. Нека всеки има поле за изява

На оперитивките питай различни хора за мнението им и им благодари за включванията. По този начин ще покажеш на екипа си, че цениш не само работата им, но и експертизата им. Това е много мотивиращо и често намаля текучеството. С времето колегите ти ще започнат сами да идват при теб с идеите си.

4.Инвестирай в сплотяващи дейности

Тиймбилдинг активностите са добър начин не само да сплотиш екипа си, но и да насърчиш създаването на извънработни отношения, в които всеки да види силните страни на другите. Забавлението заедно помага на хората да се почувстват като част от нещо по-голямо, което увеличава професионалното самочувствие. 

Voca for business предлага чудесна възможност за игровизирани екипни дейности с добавен фокус върху ангажираността на служителите, продуктивността или личната им ефективност, които са основата на доброто представяне. Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.