Нова роля, нова индустрия, нова кариера! Но как?

Нова роля, нова индустрия, нова кариера! Но как?

В статията може да откриете 7 съвета относно полезни практики, които спомагат за кариерна промяна. 

Чувстваш ли се изтощен всяка сутрин, когато се събудиш? Ходиш ли с нежелание на работа? Мечтаеш ли за живот на удоволствие? 

Ако си отговорил ‘да’ на тези въпроси, може би е време да помислиш за смяна на кариерата. 

Днес ще говорим какво да правиш, ако искаш да влезеш в нова професионална роля.

1.Започни с оценка на сегашната ти кариера. 

Няколко дни си води дневник как се чувстваш като отиваш на работа, приятно ли е общуването с колегите, корпоративните ценности и култура пасват ли ти, кои работни задължения ти харесват и кои не понасяш. Може би е време да смениш фирмата, не професията?

2. Помисли за нова кариера в същата индустрия. 

Възможно е да искаш да останеш в твоята индустрия, но все пак да промениш работното си ежедневие. Потърси възможности да се прехвърлиш в друга част на компанията ти – може би сега работиш в Човешки ресурси, но искаш да преминеш в Продукция. Използвай знанието си за индустрията и връзките си в нея, за да проучиш възможностите за подобна смяна и току-виж да получиш предложение за нова вълнуваща кариера.

3. Определи интересите си и силните си страни. 

Копнееш за изцяло ново предизвикателство? Тогава извади лист хартия и химикал. Изреди всички умения, качества, таланти, силни страни, които имаш и за които колеги и приятели са ти правили комплименти. Добави какво харесваш да правиш и какво не. Какво си постигнал, доброволствал ли си, с какви извънработни проекти/хобита се гордееш? Какви основни умения си развил, които ще са полезни във всяка сфера? 

Подсказка – Next Avenue определя техническите и комуникативните умения, организацията на време и хора, работата в екип, креативността и лидерството като базисни умения, търсени във всяка една индустрия.

4. Искаш промяна, но не си съвсем сигурен каква? Направи проучване за професии и индустрии, които ти се струват интересни. Избери няколко от тях и се свържи с хора в тези сфери и роли за информационно интервю. Потърси ентусиаст, който ще се радва да сподели един ден на работа с теб. Когато се решиш за някоя конкретна роля се огледай за почасова странична, доброволческа или на свободна практика работа, която ще ти позволи да започнеш да трупаш опит в желаната от теб кариера.

5. Обогати уменията си. След като решиш каква промяна искаш да осъществиш е време да видиш какви умения и знания може би ти липсват, за да си перфектния кандидат. Запиши се на курс или тренинг.

6. Говори с кариерен коуч, ако смяната на кариерата ти звучи като нещо непосилно. Той или тя ще те подкрепи по време на процеса и ще ти вдъхне кураж, че такава промяна е напълно възможна.

7. Не се саботирай. Мисли за тази промяна като за преход, за надграждане. Подобри резюмето и CV-то си със специфичния си опит, уникални умения и преживявания. Намери хората, които ще те подкрепят; менторите, които ще те вземат под крилото си и книгите, които ще те вдъхновят. Дерзай!

Публикувана от
Kamelia Semova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.