Четири мита за самопомощ, които са просто…митове

Четири мита за самопомощ, които са просто…митове

Тук ще разгледаме 4 мита мита за личностно развитие и самопомощ и потърсим по-здравословен, мъдър и ползотворен поглед към тях.

Тези митове ни казват, че можем всичко, че всички сме красиви (еднакво), че с курс за 10,000 долара можем да печелим по 100 000 долара на месец. А всичко това ще проработи безотказно, ако ставаме рано.

МИТ 1: Ставане в 6 часа

Добро утро в  10am people – да живееш в естрогенната и тестостерона среда са две различни вселени. Ставам между 9 и 11 и не познавам по-продуктивен човек от себе си. Не е кога ставаш, а как си направил дизайн на деня и приоритетите си. Разбира се, доста често правя 21 или 7 дневни сутрешни медитации по специални от традиционната ми за сутрините, тогава ставам между 7.30 и 8.30.

Всеки има свой собствен био ритъм. 

Следвайки този ритъм, е важно да имаме предвид няколко неща за съня:

 • сънят има цикли на дълбок сън, в който мозъкът и тялото си почиват най-добре. те са индивидуални И имат някои общи модели, обикновено са по 2 часа, често включващи времето между 11 и 2 през нощта.
 • работа и екрани преди сън води до лошо качество на съня
 • ставането рано е полезно, когато улучим да се събудим в походещият момент от цикъла на съня

„Рано пиле, рано пее“ е вярно. Колко рано обаче зависи от индивидуалния цикъл или цикли на съня, хормони и доста други. 

За някои призвания и поприща, като креативните индустрии, нощната работа е продуктивна. 

КАК ДА ЗНАЕМ КАКВО РАБОТИ ЗА НАС?

 1. Здрави сме (това от време на врем изисква проверка, освен как се чувстваме)
 2. В добро настроение си в по-голямата част от времето.
 3. Нямаш големи промени в настроението,
 4. Имаш енергия.
 5. Продуктивен си. 

МИТ 2:Инвестиране в себе си

Някои от най-бедните хора, които познавам, са дали баснословна сума на гурута и за курсове, и са все така бедни. Най-богатите хора, които познавам учат, но никога, ама никога не ходят на тези курсове. 

Има учене, което си струва. Учене, което те обогатява – развиваш компетенции, умения, които можеш да превърнеш в стойност. Получаваш ново разбиране, осъзнаване, перспектива за света. 

Да се запишем на курс за 10,000 долара за да научиш как да продаваш курсове за 10,000 долара на други може да бъде добра инвестиция. Но за доста хора не е била. Това има общо с мит номер 3 – ако не си адски добър продавач, тази инвестиция може да не проработи.  

Инвестирането е добре да бъде с мисъл, цел, посока и най-вече – приложение на наученото.

КАК ДА ПРАВИШ УМНИ ИНВЕСТИЦИИ В СЕБЕ СИ:

 1. Развивай талантите и силните си страни.
 2. Имай цел и план за развитието си. Разбери как и къде ще приложиш тези умения. 
 3. Увери се, че има как да измериш какво си научил и какви умения си развивл.

Във всички обучителни модули на Вока Академи имаме личен проект и въпросник, с който да оцениш какви умения си развил и на какво ниво. 

МИТ 3: Талантът няма значение.

Не искам да разочаровам, но всяка наука показва, че без талант не става. Всички сме гледали България търси талант и подобни формати. За балет има определена конструкция, ако не си роден с нея, колкото и да се трудиш – не става. Без талант пеенето на високо ниво, не става.

Всеки има таланти, но много хора работя усърдно, където нямат талант.

Без талант, но с усилия можем да постигнем добри резултати. С талант и умни усилия, можем да постигнем изключителни резултати. 

В модул ПРИЗВАНИЕТО работим и за разкриване на таланта ти. 

МИТ 4: Няма значение как изглеждаш

Има. Но най-влиятелните жени не са най-красивите жени. За красивите има привилегии. Но не повече, отколкото за влиятелните. Пътят на увереността не е да си казваме, че няма значение как изглеждаме. Пътят е да се харесваме както изглеждаме, да се чувстваме добре в кожата си и да намерим нашият уникален стил – на говорене, на писане, правене на неща и дори нашето уникално присъствие.

Зад този мит стои едно неочаквано, дълбоко послания – да бъдем модерни стоици. Да, светът не винаги е справедлив. Да, има хора – жени и мъже – със силна харизма и обаяние, естествени, вродени. Често това е в тяхна полза. Всеки обаче може да овладее изкуството на влиянието.

Да приемем реалността, да се фокусираме върху онова, което можем да променим, дава сила. Дори обаяние. Прави ни дълбоки, смислени. Няма нужда да крием глава в пясъка, а да се фокусираме върху онова, над което имаме контрол. 

Публикувана от
Elitsa Kostova

Не пропускай нова статия!

Абонирай се и получи 15% отстъпка от своята първа програма

Заяви своята консултация

Заяви своя сертификат тук​

Заяви своя сертификат тук​

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.

Имаш ли нужда от помощ?

Вашето запитване е изпратено

Благодарим Ви, че изпратихте запитване до нас. Член на нашия екип ще се свърже с Вас възможно най-скоро.